En sång så vacker att jag föll i gråt. #melfest #HelaSverigesSång

Jag var inte hemma igår kväll. Av princip vill jag inte se delfinalerna till Schlagerfestivalen. Däremot kommer jag att se finalen, på plats.

Jag såg Twitter explodera av olika åsikter om Hela Sveriges sång. Många var negativa, en hel del positiva, en del tyckte mest att allt det nationalromantiska var fånigt och/eller fel. Argumenten var många, riktningarna disparata.

Först mitt på dagen, idag söndag, lyssnar jag på sången. Den innehåller flera av de vackraste svenska sångerna jag känner till. “Sverige, Sverige, fosterland”, nationalsången (ja, jag vet att vi inte har någon officiellt fastställd, men “Du gamla, du fria” är ändå vår nationalsång), “Till Österland” (denna underbara serenad!) och en norsk sång som jag inte hört förut (förlåt, alla norrmän!). Följt av en samisk jojk. Dessa sånger sjöngs på flera olika språk, underbart skönt framförda.

Svenska, hebreiska, arabiska, samiska. Alla dessa språk ryms sida vid sida i vårt land idag. Det finns plats i vårt land. Jävligt mycket plats, om vi ska vara ärliga! Det är fullständigt självklart att de ska beredas plats på vår främsta sångscen.

DETTA är mitt Sverige! Jag älskar det här landet. Jag älskar många andra länder också, och tycker det är så ändlöst vackert när det kommer till uttryck på detta sätt. Jag föll i tårar när jag hörde sången. För min del hade vi gärna kunnat skicka den till Eurovision, fast det går ju inte eftersom det är ett potpurri på gamla sånger.

Tack, Sarah Dawn Finer, Gina Dirawi och Jon Henrik Fjällgren, för att ni gestaltar och personifierar mitt Sverige! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s