Min historia med @TeslaMotors.

Jag har en 8 år lång historia med ett bilmärke. Ett bilmärke som just denna dag verkar vara på allas läppar. Tesla Motors. Tänkte avsluta den här kvällen med att vandra lite längs minnenas boulevard.

År 2008 fick jag upp ögonen för en elbilstillverkare i Kalifornien. De gjorde en elbil som klarade 26 mil på en laddning. En Roadster på ett Lotus-chassi. Jag blev nyfiken och skrev upp mig på en maillista.

Ett år senare  dök de första konceptbilderna på Tesla Model S upp. 27 mars 2009 skickade jag ett mail till min dåvarande partner med rubriken :”Vår nästa bil?”

Det talades om lång räckvidd (48 mil eller 300 miles). Sååå snygg! Och en bil som inte skitade ner i miljön, som mina dittillsvarande bilar hade gjort.

Det var ungefär allt jag visste då. Snygg, ren, tillräckligt lång räckvidd. Men det räckte. Jag visste direkt att jag ville ha en. Frågan var bara när. Och förstås, kommer det här bilmärket någonsin att producera bilar i några större mängder?!? De hade bara tillverkat ett par tusen bilar då, på ett chassi från Lotus!

Jag pratade ibland med människor om att jag ville köra en Tesla en dag. Ingen visste vad jag pratade om. Ingen hade någonsin hört talas om ett bilmärke som hette Tesla. Var jag galen? De skulle med säkerhet misslyckas där andra hade misslyckats före dem.

I december 2011 slog jag till. Jag gick in på hemsidan, skickade iväg en beställning och betalade efter någon vecka den räkning på 4 000 € som kom. Sisådär 35 000 SEK betalade jag för en bil som ännu inte fanns i produktion. Som jag aldrig ens sett, provkört eller visste vad den hade för prestanda eller resultat i säkerhetstester. Jag visste inte ens vad den skulle kosta!

Jag hade beställt en bil som var snygg, ren och hade lång räckvidd på batteriet.

Självklart var jag entusiastisk. Pratade om bilen jag beställt. Ingen utom de allra mest inbitna miljönördarna visste vad jag pratade om. Inte ens de tyckte jag var riktigt klok. Det lät ju som en häftig bil, men alltså… Skulle inte de också gå i konkurs? Som Fisker.

Det fanns ingen organisation för Tesla i Sverige. De kontakter jag hade var med Norge. Sedan visade sig beställningen gå via Köpenhamn i stället.

Model S gick i produktion i USA i juni 2012. Det stod dock klart att vi skulle få vänta ytterligare ett tag på leveranser till Europa. Det fanns inte så mycket information från Tesla, och de frågor vi ställde kunde den vänliga personalen i Norge oftast inte svara på.

Slutligen, i januari 2013, kunde jag skicka iväg min beställning på nätet, med specifikation om vad jag ville ha för tillval. Jag kryssade i allt utom bakåtvända barnsäten. Mina barn var då redan 11 och 12 år gamla, så det kändes vettigare med ett bra bagageutrymme.

Under sommarsemester 2013 var jag som vanligt hemma i Skåne. Då fanns det för första gången möjlighet för mig att provköra en Model S, i Köpenhamn. Vi åkte till Teslas showroom på Bredgade, precis bakom kungliga slottet i Köpenhamn. Det var en fantastisk upplevelse, förstås. Jag åkte över med mina barn och en god vän. Vi fick en god förevisning av en 2 meter lång Petter som smidigt tråcklade sig in i passagerarsätet. Det var första gången jag insåg vilken körupplevelse jag hade framför mig. Fram tills dess hade det enbart handlat om miljö och estetik för mig.

Leveranserna till Europa drog ut på tiden, till långt in på hösten. De första bilarna till Sverige kom först i oktober månad, och min bil kom på en trailer från Köpenhamn en måndagkväll i slutet av november. Gabriel satte sig direkt vid ratten, och frågade: “Pappa, det är den här bilen vi kommer att övningsköra i, va?” Jag svarade inte…

Jag vet inte om min Model S var nr 9, 10 eller 11  som levererades i Sverige. Vid november månads utgång fanns 10 st registrerade i Sverige, så jag brukar säga en av de 10 första. Jag var definitivt först i Uppsala. Fyra månader senare fick Mathias C sin levererad till Uppsala. Exakt likadan som min… När jag i valet fick min bil dekorerad med partimärken kontaktade jag honom så att han skulle veta. Kanske trodde någon oförskyllt att han plötsligt blivit miljöpartist… :/

Från hösten 2013 har Tesla förvandlats från ett namn som man fick både förklara och bokstavera för människor till en hype som bara motsvaras av Apple och Steve Jobs på sin tid. Det är en fascinerande resa, som jag har fått följa med på bara för att jag ville fortsätta åka långt till mina olika jobb utan att skita ner i miljön.

Jag är tacksam för det. Men resan är inte slut än. Den fortsätter. Elon Musk har inte slutfört sitt jobb ännu. Var så säkra! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s