Vad kostar det egentligen att köra en #elbil som #Tesla?

Jag får då och då frågan hur mycket det kostar att köra att köpa och köra en Tesla. Det är roligt att få frågan, för jag tolkar det som att människor är genuint intresserad av den nya tekniken och allra helst skulle vilja köra mer miljövänligt än de kanske gör idag.

Den klart största kostnaden är inköp av bilen. Det kan avskräcka även den mest miljömedvetna individ. En Tesla i basutförande kostar 867 000 kr med dagens dollarkurs. Det är sanslöst mycket pengar för en bil. MEN! Då räknar med med en del andra utgifter som man har för fossilbilar, men inte alls i samma utsträckning för en elbil. Fr a tänker jag då på bränslekostnader och service.

Den modell jag har kostade i inköp ca 1,1 miljoner. Det är pengar som gör att en Tesla inte är tänkbar för de flesta människor, idag. Min modell är inte den allra motorstarkaste Teslan, som har 700 hästkrafter. 428 hästkrafter är alldeles tillräckligt för mig. Jag är inte så mycket sportbilsförare som miljönörd (det har ni säkert redan märkt).

Jag leasar min bil. 40% betalade jag med inbyte av min förra bil. Nu betalar jag 9800 kr/månad i 36 månader, sedan återstår 30% av totalpriset. Men Tesla erbjuder också ett garanterat återköpspris på 50% av inköpspriset, upp till 7500 mil. Därefter dras 16 kr/mil för körda mil över det. Jag kommer sannolikt att ha kört ca 12 000 mil då. Det skulle innebära att de återköper bilen för ca 478 000 kr. Det blir 43,4% av inköpspriset.

Jag inser att jag inleder med det allra mest avskräckande här. Men det fina i kråksången kommer strax. Några fler saker kostar mer än det gjorde med mina tidigare fossilbilar: Biltvätt. Kör man en sådan här bil vill man ju att den ska vara snygg. Och vill man göra det någorlunda miljövänligt så åker man till en automatisk biltvätt, där tvättmedel och annat tas om hand på lämpligt sätt. Det kostar ca 200 kr/tvätt.

Däckbyte gör jag varje säsong. Även om jag inte kör så sportigt räknar jag med att däcken slits så att de behöver bytas varje säsong. Jag tror att vinterdäcken kostar ca 8 000 kr/set och sommardäcken kanske halva den summan. Jag ska erkänna att jag inte helt har koll här. Denna uppgift kan ev uppdateras senare…

Nu kommer det intressanta: Flera saker blir billigare med en elbil. Först och främst “bränslekostnaden”. Jag vet att det är en felaktig term här, eftersom ingenting förbränns i en elbil. Men termen “bränsle” är så allmänt accepterad att jag ändå föredrar den.

Jag laddar bilen hemma varje kväll efter att jag arbetat. Det kostar knappt 1 kr/kWh. Bilen drar ca 2,0-2,1 kWh/mil. Således blir bränslekostnaden ungefär 2 kr/mil!!! Detta är alltså när jag laddar hemma, och för vardagsbruk är det i princip det enda jag behöver. Jag brukar ha 40-50% kvar på batteriet efter att jag kommer hem från arbetet.

Jag har trefasuttag som ger ca 11 kW effekt vid laddning. Det tar 3-4 timmar att ladda upp till 80% av full laddning. Tillverkaren avråder från att ladda helt fullt, förutom när man verkligen behöver räckvidden. Och med en Tesla behöver man sällan det. Med full laddning kommer jag ca 45 mil sommartid och när det var som allra kallast i vintras ca 33 mil.

Hur fungerar då en Tesla vid långresor? Här kommer en ännu finare vers i kråksången: Då är laddning helt gratis!!! Längs de stora vägarna från Sundsvall och Östersund finns Teslas egna Superchargers, där man laddar med max 135 kW effekt. Jämför den siffran med 3,7 kW i ett vanligt vägguttag, eller 11 kW i trefasuttag, så inser ni att det går ruskigt snabbt att ladda batteriet nästan fullt igen. En kopp kaffe eller snabb måltid, så är du reda att resa vidare, till en facil kostnad av 0 kr. 🙂

I somras reste vi på semester till Tyskland, Belgien och Holland och tillbaka. 420 mil totalt. Laddning enbart vid Teslas Superchargers. Bränslekostnad 0 kr. Välkommen till en skön ny värld! 🙂

Service är en annan sak som ofta kostar mycket pengar. Icke så med en Tesla! Jag har lagt in ett servicepaket upp till 8000 mil i inköpspriset. Så det ingår väldigt mycket där. Tills nyligen ingick bogsering upp till 80 km till närmaste serviceverkstad. Nu har Tesla annonserat att de utökar den garantin, från 80 km till 800 km. Jag har aldrig tidigare ägt en bil där garantivillkoren förbättras efter inköp! Det är inte första gången de gör så heller.

Vid leverans av min första Tesla i november 2013 ingick en batterigaranti på 8000 mil eller 8 år, vilket som än inträffade först. Efter ca ett år tog de bort milgränsen. Helt. 8 års obegränsad garanti på batteriet. HÄPP!

Det finns än så länge två servicecentra i Sverige, ett i Upplands Väsby och ett i Göteborg. Inom kort kommer ett i Malmö också, men där är det ju inte långt till Köpenhamns servicecenter (helt nära Kastrup).

Försäkring var dyrt i början när jag körde Tesla, men nu finns en försäkring på upp till 3 år, tror jag, där kostnanden är ca 6 000 kr/år med obegränsad körsträcka. Inte billigt, men heller inte superdyrt för en bil i miljonklassen.

Fordonsskatt: 50 kr/år i fem år (endast vägtrafikregisteravgift), sedan 350 kr/år. Något som verkar vara viktigt för många, men jag förstår inte riktigt varför. Lågt är det hur som helst.

Extra utrustning kommer man att vilja ha till bilen. Det ingår kabel med adapters till trefas– och vanlig jordad stickkontakt vid inköp, liksom male/female typ 2-kontakt. Jag har köpt en extrasladd till mina adapters, vilket känns som en bra backup vid funktionsfel (har inträffat två gånger, fick bägge bytta på garantin). Dessutom har jag köpt en vinda med förlängningssladd till vanlig stickkontakt, som tål högre effekt på 3,5 kW, samt en förlängningssladd för trefaskontakten. Tesla avråder från att använda förlängningssladdar, men ibland behövs de om kontakten sitter avigt till eller andra fordon är parkerade i vägen.

Värdeminskning. Som ni har förstått hade jag först en Tesla, som jag sedan bytte in mot en annan. Den nya hade dels fyrhjulsdrift, dels hårdvaran för de nya autopilotfunktionerna. Men, om värdeminskning: Jag bytte in min första Tesla, en P85+, efter 20 mån & 7000 mil. Inköpspris 1,1 MSEK, inbytespris 690 tkr. Så värdeminskningen var 410 000 kr på 20 månader.

Batteribyte får jag många frågor om. Det känns som en berättigad fråga för alla som haft mobiler, paddor och laptop-datorer där batterierna tappat nästan all sin kapacitet. För en Tesla är batteribyte däremot bara en teoretisk fråga. Degradationen på min första bils batteri var 1% / 1000 mil upp till 5000 mil, sedan slutade den att tappa i kapacitet! Liknande statistik finns från andra Tesla-förare. De har gjort ganska mycket för att förebygga just degradation av batterierna. Som jag har förstått det har Tesla efter 3,5 år och över 100 000 levererade bilar ännu inte behövt byta ut ett enda batteri pga att det tappat sin kapacitet!

Detta blev långt. Hur skulle jag sammanfatta ekonomin kring att köra en Tesla? Fortfarande klart dyrare än att köra en fossilbil, men både roligare och lättare för samvetet! Priset för att köra fossilt är orimligt lågt. Vi slipper betala för den miljöförstöring som dessa bilar orsakar. Så köp en elbil som Tesla för att den är ren, snygg och kul att köra, inte för att spara pengar! 🙂

12 thoughts on “Vad kostar det egentligen att köra en #elbil som #Tesla?

 1. Jo förvisso en dyr bil…Men även en bensinbil med över 400 hk kostar en hel del i inköp.. För att inte tala om i bränsleförbrukning… Om sen bara politikerna kunde få till gratis parkering och trängselavgifter för elbilar så skulle det nog löna sig för många..

 2. Tack Fredrik!! Det här var ett mycket intressant, trevligt och uppskattat inlägg om Teslabilen som jag nu ganska sent snubblat över. Jag provkörde häromdagen värstingmodellen av Tesla modell X med all utrustning som går att få och jag säger bara wow(!!!) vilken fantastisk upplevelse det var. Personligen tycker jag att det är synd att både Tesla Modell S och X är så pass dyra i totalkostnad(inköp, försäkring, service m.m) annars hade jag köpt mig en utan att tveka det minsta.

  För det stora flertalet i Sverige med en medelinkomst som skulle vilja köpa en privat så fortsätter säkert de två modellerna att förbli en våt dröm. Såvida inte priset i framtiden kommer gå ner dramatiskt eller att det införs stora ändringar i form av betydligt större bidrag i någon form. Sedan finns det säkert en del som skulle ha råd att köpa en om de verkligen vill, men då skulle de säkerligen också få offra många andra saker som ex nöjen, resor, sommarhus, båtar, osv och det är jag tveksam att flertalet är villiga att offra för en bil.

  Det jag nu väntar med spänning på är Tesla Modell 3 som tidigast verkar kunna levereras mitten av 2018 och där prislappen är rejält bantad jämfört med modell S och X. Lokala prislappen för modell 3 är inte spikad ännu utan kommer ju någon gång 2017, men utgångspriset ska ju vara 35000 USD enligt Teslas hemsida så det låter ju tveklöst mycket intressant för egen del.

  Som slutnotering så får man ju också se vad som finns att välja på från övriga bilmärken till 2018, så det ska bli spännande att följa bilmarknaden vad den har att erbjuda om ett par år i form av miljövänliga elbilar.

  • Tack för att du läste inlägget!
   Jag förstår fullt både din känsla inför att köra bilen och inför att köpa den för det pris den betingar. Det är på tok för dyrt för de allra flesta. Så Model S eller Model X kommer inte i sig själva att förändra hela bilmarknaden eller transportsektorn. Det är bara vi med mycket höga inkomster som kommer att ha råd att köpa dem. Men det vi gör som ändå köper dem är att bekosta utvecklingen av kommande, billigare modeller. Som t ex Model 3. Med den så kommer människor med mer normala inkomster att ha råd att köpa en elbil med hyfsad räckvidd.
   Eller kanske en Renault Zoe? 2017 års modell ska ha ca 40 mils räckvidd på en laddning. Iofs i en standardiserad körcykel, så i verkligen livet blir det säkert inte riktigt så långt. Opel Ampera-E (Chevrolet Bolt) har 38 mils räckvidd på en laddning. Med lägre men fortfarande ganska högt precis relativt en vanlig fossilbil.
   Bloomberg har gjort en förutsägelse att elbilar redan år 2022 kommer att vara billigare att producera än fossilbilar. Jag tycker det är optimistiskt, men det visar onekligen vart vi är på väg. 🙂
   Håll ut några år till, så kommer din berättigade skepsis angående pris att lösa sig själv!
   När du sedan gör en kalkyl, glöm inte att räkna på lägre bränslekostnader och servicekostnader. Jag kör min Tesla för ca 2 kr/mil när jag laddar hemma. Innan mina solpaneler kom upp, vill säga. Det blir några sparade kronor varje år, kan man säga… Angående service: Mina två elmotorer innehåller ca 40 rörliga delar, mot över 2000 i en normal förbränningsmotor. Det säger sig självt att slitaget i en sådan motor bör vara mindre.
   Så jag är helt enig i din slutnotering: Vi kommer att få se mer här, inom bara några års tid. 😀

 3. Hej Fredrik. kanon inlägg, tackar. Jag är ganska intresserad om att skaffa en begagnad S och har en fråga till dig som har redan ägt en sådant: Vad händer på vintern med dörrhandtaget om bilen blir isigt alltså om snön smälter på dörrarna och blir is, vad händer när handtaggarna drar ut sig?

  • Tack, Frank! Jag har själv aldrig varit med om den händelsen. Mitt förslag är att du (om du har Facebook) lägger ut frågan i gruppen “Tesla ägare/entusiaster i Sverige”. Alltid någon där som kan ge svar.

   Det jag HAR varit med om, som har frusit, är locket till laddkontakten. Då får jag trycka till den lite grann, eller vid några tillfällen försiktigt fått bända upp med en liten kniv (utan att skada lacken…). En gång fastnade en fönsterruta med en dm glipa, så jag fick åka till ett garage och åta den tina upp en timme.

 4. Tesla satsar på modeller som bortom vanliga bilköpares räckvidd och intresse. Dyr lyxmodell med drygt 400 hk. Tänk om det fanns en liten och inte dyr pendlingsmodell med god körsträckekapacitet. Moderat effekt ger mindre batterier med bibehållen räckvidd. Sist och slutligen, batteriet är fortfarande hindret för realistiska elbilar.

  • Tack för kommentaren. Tesla har precis det du skriver som central affärsidé. Model S & X till mer välbeställda köpare är bara delmål på vägen mot Model 3, som är Prexis det som du efterfrågar.

 5. “Jag laddar bilen hemma varje kväll efter att jag arbetat. Det kostar knappt 1 kr/kWh.”

  Det var väldigt billigt, själv betalar jag ca 3.2kr/kWh vid väggkontakten.

  • Hej Miranda! Du kommenterar ett 4,5 år gammalt inlägg. Den Model S som jag hade 2016 hade gratis Supercharging, så det kostade inget att snabbladda vid Teslas Superchargers med den. Om du köper en ny Tesla idag så kostar Supercharging, men fortfarande mycket mindre än att köra fossilt. Och det är smidigt. Med 3-4 timmars intervall får man en paus på 20-40 minuter. Det är oftare jag behöver ladda batterierna än min bil, om jag säger så.

   • Haha! Jo, jag såg det (och gissade att det var det som var skälet, men ville helt enkelt få det bekräftat). Nice att det var gratis förr! Och håller med, det är fortfarande betydligt billigare än fossil tankning idag. Ville bara bekräfta att de olika uppgifter jag hittat via en snabb googling stämde. Tack för ett informativt inlägg! Det var iaf det bästa på top 10-listan som dök upp när jag googlade vad det kostar att köra/äga en Tesla.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s