Om #Tesla och @LasseSward’s felslut. #elbil

Inatt lanserades äntligen den efterlängtade Tesla Model 3! Det skedde med ett buller och ett bång som vi snarast känner igen från Steve Jobs berömda presentationer av nya Apple-produkter. Vi som är riktiga Tesla-entusiaster närmar oss nog också Apple-fantasterna i lovord, köande och allmän nördighet.

Flertalet motorjournalister är av naturliga skäl inte lika entusiastiska. Kanske vill de vara neutrala och opartiska, kanske är de efter många års arbete inkörda i den traditionella bilindustrins sätt att tänka och arbeta. Tesla är något helt annat, i koncept och helhetstänk och lansering.

Missförstå mig rätt; Lasse Swärd och många kollegor till honom skriver många positiva saker om Tesla. Men utifrån ett strikt motorintresse. De är intresserade av bilar. Med det snäva perspektivet kan man inte rätt förstå Tesla Motors storhet och både ekonomiska och politiska potential.

Lasse Swärd har skrivit artiklar i DN om Tesla både igår och idag. Gårdagens artikel fokuserar på de förhoppningar som Tesla själva och företagets fans knyter till denna “folk-Tesla”, men också på hur konkurrenterna inom bilbranschen ser på el kontra andra drivmedel för framtiden. Och det är här som Swärd fullständigt missar poängen.

Det är sant att flera konkurrenter till Tesla satsar på bränsleceller, snarare än elbilar. Dit hör både BMW och Toyota. Det handlar alltså om att driva bilar med vätgas, som omvandlas till el i bilen. Knallgas alltså, för dem som minns det från barndomen.

Själva motorn i dessa bilar är en ren elmotor. Men bränslet måste först förbrännas till el. Således bör man snarare kalla detta en annan sorts förbränningsmotor, än en riktig elbil. Och om vi tänker ett steg längre, vem av oss skulle utan vidare sätta våra barn i en bil med knallgas i tanken? Jag vore inte helt bekväm med det.

Swärd berör dock inte med ett ord det större problemet med vätgas som bränsle; idag produceras vätgas med naturgas som substrat. Det är alltså inte ett förnybart bränsle idag, utan lika fossilt som olja. Det finns förvisso forskning, t ex på Ångströmlaboratoriet i Uppsala, där solenergi används för att bilda vätgas, ur vatten som jag har förstått det. Då kan vi tala om förnybart bränsle! Men inte idag.

Här kunde man invända att Tesla inte heller bryr sig om varifrån elen till deras bilar kommer. Men det stämmer inte. Elon Musk äger även SolarCity, som smäller upp solceller i en rasande fart i Nordamerika. All elektricitet till Teslas Superchargers i Europa kommer från förnybar energi. Många av oss som kör Tesla har redan eller planerar att sätta upp egna solceller på våra fastigheter. Jag hör till den senare gruppen. I sommar ska taket på mitt hus läggas om, så då blir det hemmaproducerad förnybar el till Teslan! 🙂

Swärd berör heller inte med ett ord att förespråkare för bränslecellsbilar aldrig själva planerar att inrätta mackar för vätgas. Det är nämligen svindyrt, och det vill de inte själva betala. Samhället ska stå för den kostnaden. Eller någon annan, i alla fall. Tesla har redan ett väl utbyggt nät av Superchargers i Nordamerika och Europa, och bygger snabbt ut även i Asien, Australien och t o m Jordanien!

Inga andra biltillverkare som planerar att göra elbilar har planer på egna laddningsstationer. Den kostnaden får någon annan ta. Endast Tesla har ett helhetstänk kring att tillverka och köra elbil, för konsumentens och miljöns och det egna företagets ekonomiska bästa. Den bilden missar Lasse Swärd fullständigt.

I dagens artikel gör Lasse Swärd en ganska anmärkningsvärd logisk vurpa. Han hävdar att kartan för elbilar kommer att se helt annorlunda ut när Tesla börjar leverera Model 3 i slutet av 2017 eller början av 2018. Detta eftersom Porsche och Volvo och andra leverantörer kommer att ha bilar i produktion 2018-19, som kan matcha Model S och X. Alltså efter att Tesla Model 3 har börjat levereras. Sex år efter att Model S började tillverkas, och tre år efter Model X.

2019 kommer marknaden för elbilar (min gissning) att se ut så här:

 • Chevrolet, Nissan och Renault har varsin modell som klarar ca 30 mil på en laddning.
 • Volvo, Porsche och Audi kommer att ha en modell var, som klarar 50 mil på en laddning.
 • BMW kommer att ha en modell med kortare räckvidd (25-30 mil) och en med längre räckvidd (40-50 mil).
 • Tesla kommer att ha
  • Model S med max 110 kWh och 55-60 mils räckvidd,
  • Model X med 50-55 mils räckvidd och
  • Model 3 med ca 35 mils räckvidd på en laddning.
 • Endast Tesla kommer att ha ett nätverk av egna laddningsstationer. De andra tillverkarna är beroende av publika laddare med effekt på 22-50 kW, mot Teslas Superchargers med effekt på max 135 kW.
 • De publika laddarna behöver man särskilda kort eller taggar för. Ofta en var per företag som satt upp laddstolpen. Vid utlandsresor krävs registrering på respektive företags hemsida, så skickar de en tag med posten efter 2-3 veckor.
 • Tesla-bilar laddar man bekvämt på 20-30 minuter längs de stora vägarna, sedan kan man köra vidare. Inga kort, inga tags, bara ladda. I de publika laddarna tar det 2-4 ggr så lång tid att ladda batteriet till 80-90 %.

Vilket företag tror ni kommer att vinna matchen om morgondagens bilkunder?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s