Några tankar om att köra elbil. #Tesla #ModelS

Sedan ett halvår kör jag klimatneutralt. Min elbil laddar jag hemma, med el som kommer från 100% vindkraft. Framöver kanske jag kompletterar med solceller på taket, men det är en investeringskostnad som ändå är ganska stor, så det får dröja lite till.

Vilka fördelar ser jag med att köra elbil? Den grundläggande fördelen är en låggradig njutning, av att veta att jag inte skitar ner i miljön när jag kör till och från jobbet eller bara för nöjes skull. Det är absolut grundläggande. Jag hade aldrig drömt om att köpa en bil av det här slaget, vare sig prismässigt eller så pass iögonfallande. Jag är på tok för lagomt svensk för det. Men det finns helt enkelt ingen annan elbil med tillräckligt lång räckvidd för mina behov.

Jag kör en Tesla Model S. Ni som följer mig vet det. Jag tjatar om det hela tiden. Tycker mina barn… Det är naturligtvis en höggradig njutning att köra en av världens just nu absolut häftigaste bilar alla kategorier, en Tesla Model S. Snygg, snabb, skön, säker, smart, uppkopplad. Förutom att den är ren!

Än har ingen människa dött i en olycka i en Model S, och då har den rullat på amerikanska vägar i snart två år, i Europa snart ett år. En person har dött av att ha blivit påkörd av en Model S. Jag undrar om det finns någon bil med en sådan track record säkerhetsmässigt. När jag fick bilen, mitt i vintern, undrade jag hur en bil byggd i Kalifornien skulle klara svenskt vinterväglag. Svaret kom snabbt: Mycket, mycket bättre än de tre svenskbyggda bilar jag kört dessförinnan! Tung är den, med oerhört låg tyngdpunkt, säkert väggrepp. Trots alla hästkrafterna som finns under huven, f’låt mellan bakhjulen, känns den väldigt säker även i halt väglag.

Har ni någon gång lämnat in bilen för att uppdatera mjukvaran i bilen? Det behövs inte med en Tesla Model S. 5-6 gånger har bilen meddelat att nu finns en uppdatering att ladda hem, precis som på datorn eller mobilen. När bilen står hemma och laddkabeln sitter i kan bilen tanka hem uppdateringen via det trådlösa nätverket i mitt hus. Svisch! 🙂 Nya funktioner, smartare alternativ, utan att jag behöver vara utan bilen mer än 10-15 minuter medan uppdateringen görs.

Jag är också politiskt aktiv, och jag ska inte sticka under stolen med att min elbil är en fjäder i hatten där. Det ger mig trovärdighet som grön politiker att jag kör klimatneutralt, inte någon bränsleslukande SUV… 😉 Den trovärdigheten känner jag tydligt både inåt mitt eget parti, Miljöpartiet, och utåt mot människor i allmänheten. Vid ett flertal tillfällen har jag kunnat inleda politiska samtal med människor jag över huvud taget inte känner, människor som kanske aldrig hade kunnat tänka sig att rösta på Miljöpartiet. Kanske kommer de att rösta på oss nu, kanske inte, men jag tror åtminstone att min elbil öppnar dörrar som tidigare varit stängda.

Det är ingen hemlighet att det finns en bild av miljöpartister sedan länge. Gröna-vågen, tillbaka till naturen, stora skägg… Miljöpartiet är ett brett parti. Vi ser inte alla ut så. Vissa av oss är egenföretagare, bor i storstad och kör sportbil. Men då helst en ren sportbil, som inte förstör vår planet! 🙂

Politiskt lobbas det för att vi ska ha klimatneutrala transporter år 2030. Varför vänta tills dess? Den som vill (och kan hosta upp ganska mycket pengar) kan köra klimatneutralt redan idag. Och jo, vad gäller kostnaden: Det är inköpspriset som är högt. Driftkostnaden för en elbil är lågt. Väldigt lågt. Elkostnaden för mig ligger på 2,10-2,20 kr/mil. Reparationer blir automatiskt mycket färre, eftersom det helt enkelt är färre saker som kan gå sönder. Färre delar, mindre risk.

Finns det då inga nackdelar? Jo, det gör det förstås.

I längden är det ganska tröttsamt med alla frågor om laddning och räckvidd. Det talar mer om människors rädslor och motstånd mot omställning, än om verkliga problem med att köra en elbil. Visst, vid 5-6 tillfällen har jag på 6 månader särskilt fått kontrollera att det finns någonstans att ladda dit jag ska åka. Det har det alltid funnits. Människor är väldigt hjälpsamma när de förstår att jag behöver en plats att ladda bilen. Och naturligtvis erbjuder jag att betala för elen. Det blir inte många kronor. 🙂

Försäkring av en Tesla är ännu så länge dyrt. Jag betalar 15 000 kr/år hos Länsförsäkringar. SalusAnsvar (If) ville ha 32 000 kr/år… Jisses! Hur kan en säker bil som Tesla kosta så mycket i försäkring? Jag tror det handlar om osäkerhet om frekvens och kostnad för olyckor och reparationer. Försäkringsbolag avskyr osäkerhet. Och det tar de betalt för. Min tro är att denna kostnad kommer att sjunka betydligt när bolagen får klart för sig hur sällan och billigt det blir när en Tesla behöver åtgärdas. Kanske behöver Tesla i Sverige agera och sluta avtal med något bolag som är villigt att titta på de reella kostnaderna? Det kommer säkert. Företaget är verifierat måna om att vi som kör deras bilar ska vara nöjda.

Bor du i Uppsala och vill provåka världens häftigaste elbil? Hör av dig till mig! Priset är att du får stå ut med några politiska tankar präglade Miljöpartiet under tiden. Japp, det är valår! 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s