BMW i3 – för dig som vill köra #elbil, men prioriterar lågt pris framför estetik, komfort & prestanda.

Under knappt en veckas tid har jag lånat ut Teslan till en kompis, som åker i den till Legoland med familjen. Under tiden lånar jag hans BMW i3, som han använder som pendlingsbil. Ett bra tillfälla att bekanta sig med den lite närmare, samtidigt som de kan åka fossilfritt på sin resa.

Jag har använt i3:n för pendling till och från mina arbeten. Inga problem med laddning. Det finns flera alternativ: Typ 2-kontakt från bilen till typ 2 i uttaget, till vanlig stickkontakt i uttaget samt för snabbladdning med CCS-kontakt. Naturligtvis tar det väldigt olika lång tid att ladda med de olika kontakterna, men vid det här laget är jag ju van  vid att räkna på sådant här. Hemma laddar den med 3,7 kW i 16 Ampere enfasuttag. CCS-laddning ger i stället 50 kW, alltså 13 gånger snabbare. Det är en rimlig hastighet på längre resor.

En sådan resa har vi gjort nu i helgen, till Norrköping och tillbaka. Det krävde lite planering, med hjälp av http://www.uppladdning.nu. Bästa vägen blev via Strängnäs (CCS-laddare med Clever-kort vid Statoilmacken längs E20) och Katrineholm (gratis CCS-laddning vid en relativt nyetablerad solpark utanför stan). Ca en halvtimmes laddning til 85-90 % på batteriet på vardera stället.

Lite knepigare blev det att ladda i Norrköping. Där saknas i allt väsentligt laddstolpar. De finns, men är få och har låg effekt. Jag ställde bilen i ett garage vid hotellet och laddade med 2 kW över natten. Norrköping är en stor stad, så det är faktiskt lite förvånande att den enda möjligheten till snabbladdning finns vid en McDonald’s i stans utkant. Här behövs en bättre satsning!

Nu har jag ju inte sagt något om räckvidden. Den verkar vara ca 12 mil på en laddning. Går att påverka med val av körprogram, som jag kommer till lite längre ner. En helt ok räckvidd för dagpendling, men som ni förstår av det jag skrivit här blir det knepigare vid långresor.

Själva bilen då? Mina fördomar säger mig att en BMW ska vara snygg, komfortabel och ha goda prestanda. Det är inte riktigt något man kan säga om i3 som modell.

BMW i3 är förvånansvärt hög och bullig för att vara en så pass liten bil. Inte vad man skulle kalla “BMW-snygg”. Den är onekligen speciell till utseendet, men erfarenheten visar rimligtvis att det inte är ett speciellt utseende utan ett snyggt utseende som säljer. Rätta mig gärna om jag har fel, men det har jag inte här. 😉

Hur komfortabel är i3? Ganska hårda säten, särskilt för längre resor, är mitt intryck. Utrymmet är väl tilltaget, ungefär som i andra elbilar. Inget problem där. Ljudnivån är bättre än i en fossilbil, men faktiskt högre än i Teslan som ändå är en klart större bil. De smala däcken på 15 tum ger förvånansvärt mycket ljud i från sig, särskilt vid hastigheter över 80 km/h.

Hur är det då med prestanda? Det beror på vilket körläge man har i. Förvalet är “Comfort”. Då beter sig bilen som en ‘normal’ elbil. Mycket pigg från start till marschfart. Kul att med en bullig, gullig elbil dra ifrån klart större bilar vid rödljus. Ja, jag vet, det är pubertilt. Men ändå roligt. Omkörningar går också geschwint med Comfort-läget. Detta läge i allmänhet och tunga tryckningar på gaspedalen tar naturligtvis en hel del på räckvidden, så för längre resor rekommenderar jag “Eco Pro”. Då hade jag 12-13 mil på en laddning i det fina vårvädret. Med Eco Pro+ och ännu lugnare körning hade jag säkert kunnat få ut en mil till eller så.

Egentligen är det inte juste att jämföra lilla i3 med min Tesla, men prestandamässigt är de ju långt ifrån i närheten av varandra.

Och hörni, snälla, kom inte med BMW i8! Det är ingen elbil. Det är en hybrid, med 35 km räckvidd på el enligt NEDC-cykel. I verkligheten torde det vara betydligt kortare sträcka man kommer innan den säkert alldeles utomordentligt kompetenta förbränningsmotorn kickar in.

Det mest imponerande med BMW i8 är hur företagets PR-avdelning har lyckats sälja in den som en ren elbil. De flesta jag pratar med tror att det är en ren elbil. Snyggt jobbat, PR-avdelningen! BMW som helhet bör kunna betydligt bättre.

Sammanfattningsvis tycker jag att BMW i3 är ett bra alternativ som elbil, om man prioriterar ett lågt pris framför estetik, komfort och prestanda. Inte riktigt vad man förknippar BMW-bilar med, i vanliga fall. Kanske är detta bara ett pilotprojekt? Jag hoppas att få se en större BMW, kanske i5? Med mer plats, mer typiskt BMW-utseende, bättre stolar och prestanda. Med det sistnämnda menar jag fr a räckvidd, accelerationen med i3 är helt ok. Med dessa förbättringar skulle BMW kunna komma med i matchen om det växande segmentet av kunder på elbilsmarknaden. De är inte riktigt där ännu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s