Yogan – en varm plats i mitt liv

Första gången jag provade på yoga var på en klippa ovanför Indiska oceanen, i Kerala i södra Indien. Jag var där på semester, på en ayurvedisk resort som även hade yogaklasser varje morgon kl 7. Magiskt, varmt och fuktigt trots den tidiga timmen. Efter yogan vankades ayurvedisk frukost: Havregrynsgröt med honung, utan mjölk… Lunch och middag var även de gjorda för att låta kropp och sinne vila. Långt ifrån den spännande indiska mat som vi hade förväntat oss. 😉

Sedan dröjde det några år tills jag provade yoga igen. Efter en termin i en liten studio som hette Sarva Yoga i Luthagen fick jag reda på att det hade öppnat en Bikram Yoga-studio i Uppsala. Det hade jag velat testa länge. Det här var sommaren 2012. Jag går än idag på samma studio, som numera heter Uppsala Hot Yoga.

Sagt och gjort. Jag har alltid haft kort sträcka från tanke till handling. Jag läste på hemsidan om förberedelser, och gjorde det som stod där. Den första klassen var ändå en chock. Värme gjorde det svårt att andas. Svetten flödade som en mindre å från alla delar av kroppen. Rörelserna var ovana, jag hade inte den styrka som krävdes för många av dem. I alla fall inte hela positionen ut. Allt som allt tror jag att jag klarade ungefär hälften av de 26 positionerna den första klassen. Men jag älskade det.

Det var Nicklas som ledde min första Bikram-klass. Om någon är min yoga-guru så är det han. Klasser med honom känns alltid som att komma hem. En fin känsla.

Jag minns att jag hade planer att göra saker den dagen efter min första klass. Det blev ingenting av det, kan jag säga. Det var första gången i mitt liv som jag har fått ett riktigt endorfin-rus. Jag var lullig hela den dagen. Så har det inte blivit senare, bara en gång igen när jag återupptog praktiken efter ett uppehåll på flera år.

Under åren 2012 till 2016 gick jag på yoga 1-2 gånger per vecka. När det var semesterstängt åkte jag till Stockholm på klasser. När jag var på semester i Madrid eller San Antonio letade jag reda på klasser där och gick. En fantastisk vana, och en trygghet att veta att det alltid var samma 26 positioner, oavsett var i världen jag var. I San Antonio (i södra Texas) hade de inget värmeaggregat igång. I stället fick de sätta på AC:n i slutet av klassen. Utomhustemperaturen var högre än 40°…

Vad har yogan givit mig?

  • Fysisk styrka
  • Mental träning
  • Andlighet (för mig en väldigt viktig del av att yoga, som jag inte tror att alla känner så tydligt)
  • Gemenskap (i och utanför salen)
  • Insikt om mina begränsningar

Den sista aspekten tål att lägga ut orden om lite grann. Under de år jag gick regelbundet på yoga, 2012-16, så fick jag ibland ryggsmärtor. Det hjälpte att antingen vila eller att gå oftare och göra övningarna mindre djupt. Men episoderna kom med tiden oftare, och särskilt om jag frestades att gå alltför djupt i vissa bakåtlutande positioner. Till sist nådde jag en punkt där jag kände att jag faktiskt gjorde mig själv illa genom att fortsätta. Så jag slutade yoga. Det var en sorg att släppa yoga då, och är en sorg fortfarande idag. Men där och då kände jag att jag behövde göra det. Vad hade hänt om inte, osv…?

Våren 2019 ville jag prova yoga igen. Men denna gång valde jag att inte bara gå på de långa Bikram-klasserna på 90 minuter. I stället provade jag också några andra klasser. Där varierade positionerna från gång till gång. Jag tänkte att det nog är bra att utmana mitt kontrollbehov.

Det var efter en vinyasa-klass med Lizette som jag noterade att mina ryggsmärtor hade upphört. Vad hade vi gjort där, som var annorlunda än förut? Benstretch med fokus på ham strings. Jo, nog har jag noterat att jag inte kan böja mig framåt som många andra. My body, my yoga, har jag tänkte. Men inte att de strama, korta musklerna på benens baksidor kunde hänga samman med mina ryggsmärtor. Så verkar det vara. Tack Lizette, för den insikten! 🙏

Lärdomen blir att variera positioner och klasser. Det är bättre att variera än att köra en och samma serie hela tiden, oavsett hur komplett och genomtänkt den kan verka.

Har du någon gång tänkt att yoga kan vara något för dig? Yoga i den värme och den fuktighet som råder där yogan en gång växte fram? Då kan jag varmt (!) rekommendera Uppsala Hot Yoga. Där finns allt från de tuffa Bikram 90-klasserna till meditativa yin yoga-klasser.

Namaste! 🙏

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s