I gårdagens DN fanns en artikel med rubriken “22.000 svenskar väntas behöva sjukhusvård vid första coronavågen“. Vad innebär detta för sjukvården i Region Uppsala?
Om vi bara delar siffrorna för hela Sverige med 30, så får vi väldigt ungefärliga siffror för invånarna i Uppsala län. I så fall blir det:
HELA BEFOLKNINGEN
- 3 400 som säker vård
- 550-600 som behöver slutenvård
- 160-170 som kräver intensivvård
BARN 0–19 år
- 60-70 som säker vård
- 4 som behöver slutenvård
- kanske 1 barn/ungdom som behöver intensivvård
VUXNA 0–64 år
- 2 300 som söker vård
- 300 som behöver slutenvård
- 10 som behöver intensivvård
ÄLDRE 65+
- 1 000 som söker vård
- 260-270 som behöver slutenvård
- ca 70 som behöver intensivvård
Om myndighetens antagande stämmer så kommer toppen 90-100 dagar in i epidemin. Alltså i maj-juni. Siffrorna i sig låter hanterbara. Förutsatt att alla inte behöver vård samtidigt. Och det är ju det som är vitsen med vidtagna åtgärder, att förlänga perioden under vilken riktigt svårt sjuka patienter behöver avancerad vård.
Till detta ska naturligtvis hänsyn tas till att Akademiska sjukhuset och universitetssjukhuset i Örebro har uppdrag att bedriva tertiärvård för hela sjukvårdsregionen. Det omfattar Regionerna Gävleborg, Dalarna, Västmanland, Sörmland, Örebro och Värmland.
Tillsammans försöker vi täcka sjukvårdsbehoven för varandra, när det är olika fördelat. Men det innebär att vi behöver ha en höjd som är lite högre än bara att täcka behoven för Uppsala läns invånare.
Bilderna nedan från den länkade DN-artikeln högst upp i inlägget. Siffrorna gäller hela landet.





