Norge är helt fantastiskt! Om nordisk idrott, jämlikhet & elitframgångar. #2ol #os14se

I detta nu firar vi de olympiska spelen. Tyvärr sker det inte under tvingande fred för alla deltagande parter. I Ukraina dör människor, som ett pris för att störta en diktatur. Det är både tragiskt och glädjande, och til syvende og sidst oerhört mycket större än några sportsliga glädjeämnen eller smörebommar.

Detta är dock vid sidan om ämnet för detta blogginlägg. För oss skandinaver pågår en sanslöst populär folksport: Kampen mellan våra små länder! Den ena dagen bommar norrmännens vallateamet, och Sverige kan under mer eller mindre stor dramatik ta hem BÄGGE stafettgulden i skidåkning! Helt otroligt! Det har inte sedan typ 60-talet. Eller var det Sapporo -72? Vem bryr sig. SKITLÄNGE SEDAN!!! GO SWEDEN!!!

Idag körde Norge hem en oefterhärmlig trippel i damernas 30 km fri stil. En förkyld Charlotte Kalla glider in på 34:e plats. Bästa svenska 8:a? Björgen, Johaug, Steina. Vilka hjältar! Helt sanslöst!

Norge ligger just nu 2:a i medaljligan i hela OS! Det är alltså ett land med 5 miljoner invånare. Mycket berg och snö, visst, men det har väl för fasiken Ryssland och USA med?!

Vem är nu “lillebror”? Vad ska “söta bror” svara upp med? Tillmälen av mer eller mindre allvarligt menad karaktär står som spön i backen.

Men glömmer vi inte en avgörande aspekt i detta? Viktigare än vem som är bäst (medaljmässigt helt klart Norge) är väl det faktum att våra två befolkningsmässigt små länder ofta sopar mattan med länder som har klart större befolkningar, i princip bättre förutsättningar att fostra idrottsstjärnor än våra länder ute i Europas marginal.

Låt oss inte glömma en viktigt del i det jag skulle vilja kalla “det nordiska idrottsundret”: Våra samhällen är mer jämställda än de flesta andra. Fler barn och ungdomar får möjlighet att prova på olika sporter. Det ger ett större urval för dem som vill elitsatsa, än i samhällen där enbart de som har rika föräldrar har möjlighet att satsa på den nivån.

Så när vi firar våra nordiska idrottshjältar och -hjältinnor, glöm inte att de ofta är resultatet av vår tradition med demokrati, jämställdhet och massidrott bland barn/ungdomar! Jag tror tyvärr att vi riskerar att urholka den traditionen under de kommande årtiondena, och därmed grundvalen för framtida nordiska OS-medaljer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s