Välkommen till 2000-talet, @FredrikReinfeldt! Valanalys från en medlem i Uppsalas största parti (@MpUppsala)

Jag vaknar efter för få timmars sömn. Arbete väntar idag. Livet återgår till vardag. Men igår var det fest! 🙂

Miljöpartiet blev stans största parti. I min hemstad Uppsala. I Stockholm. OCH i Göteborg. I min uppväxtstad Malmö blev MP näst störst.

Det Malmö jag växte upp i var väldigt polariserat. S hade sisådär 50% stöd, M kring 30%. Ungefär 20% blev över till resten… Jag kan bara konstatera: S är fortfarande störst i den gamla arbetarstaden, men det nya kommer även dit. Och det nya stavas MP. Det Malmö jag växte upp i finns inte längre. 

Här någonstans tror jag förklaringen ligger till de förändringsvindar som vi nu ser. Under 8 års tid har regeringen Reinfelt, och lika delar Allians-styre i landstinget och kommunen i Uppsala, gått till val på och genomfört skattesänkningar för oss med höga inkomster, försämringar  för de sämst ställda i samhället och privatiseringar utan eftertanke som frälsande handsvep för den offentliga ekonomin.

Privatisering är i min mening inte fel i sig, men om den görs utan eftertanke låter det fasligt mycket som Adam Smiths osynliga hand. Låter man bara privata alternativ släppas fria så kommer allt att ordna sig till det bästa. Alliansen har alltså gått till val med en karta från 1700-talet!!!

Hur såg statsminister Reinfeldts analys ut igår kväll, när han till sist äntrade scenen på Norra Latin? Jo, han menade att Sverige fått en ny vänster, till vänster om Socialdemokraterna, med stöd av 33% av väljarkåren. Med det menar han rimligtvis Miljö-, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ. Det är en intressant skiftning. Miljöpartiet till vänster om Socialdemokraterna. Statsministern har bytt ut sin 1700-talskarta mot en 1800-talskarta. Liberalism skulle stå mot socialism. Är det så Moderaterna ämnar lägga upp strategin inför höstens val? I så fall ser det väldigt bra ut för Miljöpartiet. 😀

Fredrik Reinfeldt, det är en sak du inte förstår. Miljöpartiet är inte ett vänsterparti, vi är ett grönt parti. Det är ny ideologi, på egna fötter. Ska du möta oss får du studera oss, din motståndare, noggrannare först. Väljarna förstår bättre än att baka ihop oss med socialister. De ser vilken politik vi för, och att vi samarbetar med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet på riksnivå för att det helt enkelt inte finns någon annan att prata med.

Fredrik, namne, om du stirrar alltför mycket ner i din 1800-talskarta ser du en verklighet som inte längre finns.

Välkommen till 2000-talet, @FredrikReinfeldt! Oh wait, du finns ju inte på Twitter… 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s