Sommarsemester med #elbil.

Om några dagar ska jag ge mig iväg på min första långsemester sedan jag fick min Tesla i november. Jag är en ganska hemmakär person, och längre ledigheter är inte helt lätta att snickra ihop som egenföretagare. Det brukar bli en tur hem till Skåne varje sommar, dels för att tillbringa tid med min far och fina styvmor, dels för att återknyta banden med hembygden. (jo, 26 år i Mellansverige till trots är det fortfarande när jag kommer ut på den platta delen av Skåne som hemma-känslan infinner sig).

Att semestra med bil för längre åkturer är (än så länge) ett äventyr. Det kommer ju att gå över, så snart som Tesla får utbyggt sitt nät av Superchargers i Sverige. Det sker under året. De första 2 stationerna byggs, as we speak, i Karlstad och Arboga. Därmed binds Oslo och Stockholm ihop, för alla Model S-ägare i Norge. Sedan kommer E6 för att binda ihop Oslo-Köpenhamn och sist (dessvärre för mig) Stockholm-Helsingborg. Men knappast överraskande. Det finns f n drygt 100 Model S i Sverige, mot ca 5 000 st i Norge…

För en person med stort kontrollbehov innebär det här att stiga ut ur trygghetszonen. Att förlita sig på att kunna hitta kontakter för laddning längs vägen. Alltså, kontakter har vi ju i Sverige. Sisådär 50 miljoner kontakter är en siffra jag sett. Men alla är inte tillgängliga eller bra för laddning av en bil med så pass stort batteri som mitt (85 kWh). I en vanlig väggkontakt tar det uppskattningsvis 1,5 dygn att ladda från helt tom till helt fullt då…

Jag har alltså sökt efter åtminstone 3-fasuttag att ladda i längs vägen. Så här har det gått hittills:

  • Längs vägen ner tänkte jag kika hur långt de kommit med byggnationen av Superchargern i Arboga, och kanske stanna till vid en butik i Örebro, som säljer utrustning för laddning av elbilar.
  • Övernattning sker hos släktingar i Vadstena. Dit bör jag klara mig på en laddning. Tyvärr verkar stadens enda mack (också det en OKQ) inte ha något 3-fasuttag. Ganska förvånande, men vad ska man göra? Jag har bett mina släktingar hålla utkik efter röda kontakter i stan. Något måste det väl finnas i en hyfsat stor småstad?!
  • Vid Jönköpings Centralstation finns en fast kabel med 32 A 3-fasel. Den ser jag fram emot att få använda, eftersom det skulle bli första gången jag får nytta av den andra laddaren (extra tillval) jag har i bilen. Det skulle innebära 22 kW eller 110 km/h på batteriet.
  • OKQ8 i Höllviken söder om Malmö har vänligt erbjudit laddning när jag är där nere. Återstår att förhandla om priset. När jag hittills laddat på mackar har de inte velat ta betalt alls, men det håller ju inte för en veckas vistelse. Det kommer ju att kosta dem flera 100-lappar i el! Jag kommer att få jobba för att få dem att ta betalt, men skam den som ger sig! 😉
  • På hemvägen kanske jag stannar förbi hos andra Tesla-ägare som tidigare erbjudit sig laddning med solel. Om inte så bara för känslan att få göra, och att träffa en annna elbilsentusiast! 🙂

Ja, så ser det ut hittills. Jag återkommer med fler inlägg längs vägen. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s