Provkörning av Renault #Zoe. :)

För några veckor sedan provkörde jag för första gången en annan elbil än min egen. Det är svårt att jämföra två så pass olika bilar, men sammanfattningsvis fick jag en väldigt positiv upplevelse.

Renault Zoe är en bil i samma storleksklass som Renault Clio, alltså en mindre bil. I bilhallen en Zoe precis bredvid en Clio, och det omedelbara intrycket är att den är lite högre men annars i samma storlek. IMG_3995IMG_3993Utseendet är ganska typiskt för Renault, med smäckra linjer. Franskt chic, skulle man kunna säga. Utrymmet i kupén är förvånansvårt gott. Även inuti är Zoen sparsmakat men snyggt designad.

Batteriet är ett litiumjonbatteri på 22 kWh. För mig som elbilsförare är detta viktigare än hästkrafter och drivmoment. Storleken på batteriet styr i hög utsträckning bilens räckvidd. Den är angiven enligt en europeisk standard till 195 km, med 17-tumsfälgar. Jag har bara provkört bilen en halvtimme, så jag har inte testat den räckvidden, men om jag ska döma efter hur jag kör min elbil är det ett högt värde. 100-150 km räckvidd skulle jag gissa, beroende av fr a körstil och räckvidd.

Bilen laddas via ett standardiserat EU-uttag (typ 2), som är listigt dolt bakom Renualt-loggan på framhuven. Sväng loggan åt sidan och stick in kontakten. Jag tycker det är mycket bra att Renault valt just typ 2-kontakten till Zoe, i stället för CCS (t ex BMW i3) eller ChaDeMo (Mitsubishi, Nissan). Det behövs en standardisering för kontakter och laddning, och typ 2 är den kontakt som EU först bestämde som standard. Sedan trädde lobbyisterna in och fick de andra angivna som standard, de med. #fail

Laddning sker nog mestadels hemma, med vanlig kontakt. Bilen kan tydligen inte laddas med trefasuttag, och snabbladdning bör man inte använda så ofta. Då bränns batteriet ut i förtid. Detta ställer jag mig lite frågande till. Det borde gå att utforma programvara för bilen, som gör att laddning sker långsammare ju mer fullt batteriet blir. På så vis alstras inte så mycket värme som förstör litiumjonerna.

Batteriet hyrs, i motsats till andra elbilar. Kostnaden för hyran avgörs av hur mycket man kör. Det kan bli så lite som 500 kr/månad, men med mitt antal mil årligen skulle det snarare bli 1500 kr/månad. I gengäld slipper man ansvaret för batteriet, om prestandan sjunker, eller om det kommer till ny teknik som batterierna mer effektiva (vilket vi väl alla hoppas på).

Motorn är inte så stor, men som med andra elbilar förvånansvärt pigg. 88 hk låter inte så mycket, men ändå har Renualt Zoe ett drivmoment på 250 Nm. Det gör att bilen reagerar rappt (inget dröjsmål när man trycker på pedalen), och är riktigt trevlig att köra. Jag är ingen sportförare, så mer än att det var komfortabelt att köra bilen både i stadstrafik och på landsväg kan jag inte säga.

Negativt med Renault Zoe, då? Ja, det måste bli räckvidden. En angiven räckvidd på 13-16 mil kan räcka för de flesta resor, men med AC på och vinterväder ute sjunker nog räckvidden klart lägre än så. Det kommer att ge fler än mig räckviddsångest. Här tror jag att det krävs dels en infrastruktur för snabbladdning, dels en längre erfarenhet och programmering av bilen vad gäller laddning (så att kapaciteten inte sjunker betänkligt) för att hjälpa människor över tröskeln att välja en liten, snygg och klimatsmart bil som Zoe ändå är.

Helhetsintrycket är just detta: Renault Zoe är liten, snygg och klimatsmart. Den räcker för den som huvudsakligen reser i stadsmiljö, alternativt kortare sträckor eller som en andrabil. Om Renault hade en deal som Nissan har för Leaf (gratis hyrbil för ett begränsat belopp årligen, för längre resor) skulle nog fler kunna tänka sig en Zoe nästa gång det är dags för bilköp. Eller som en andrabil, om jag hade en större familj.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s