Var behövs laddstolpar för elbilar?

Var behövs laddstolpar för elbilar? Det enkla svaret på den frågan är: Hemma, på jobbet och längs våra lands-/motorvägar.

Var byggs laddstolpar idag? Vid hamburgerrestauranter, mataffärer och i stora centrala parkeringsgarage.

Detta rimmar illa med vad vi behöver för en omställning till en fossilbränslefri fordonsflotta. Den bil jag kör laddar jag i princip bara hemma. Det är det enda jag behöver. en elbil med kortare räckvidd (eller en laddhybrid) behöver kunna ladda både hemma och på arbetsplatsen. Det är nämligen där bilen står stilla mest. Inte vid matställen eller när man shoppar på stan.

De laddstolpar som byggs idag är välkomna, jag säger inget annat. De är bara inte fördelade med ett systemtänk som syftar till effektivast möjliga omställning mot ett fossilfritt samhälle.

Enklast och billigast skulle vara att subventionera installation av laddning med upp till 11 kW hemma och vid arbetsplatser. Om människor tryggt kan åka från sina hem och sina arbetsplatser med laddat batteri så klarar vi den absoluta merparten av transporter. Även med laddhybrider. Personligen anser jag dock laddhybrider vara en kortare parentes, ungefär som de där kombinerade DVD/VHS-spelarna som fanns under några år innan VHS blev hopplöst ute.

För längre resor behövs snabbladdning (minst 50 kW) vid våra stora vägar. Lägre effekt än så blir inte rimligt, med tanke på laddtid. Detta håller nu på att byggas ut i rask takt, av kommersiella intressen. Det är bra, och bör stödjas av statsmakten. Vilket ju också görs.

Det som saknas är laddmöjlighet vid arbetsplatser. Vid samtal med arbetsgivare framkommer hindrande faktorer. Osäkerhet kring om elen borde  beskattas som löneförmån. Det borde förtydligas av lagstiftaren att så inte blir fallet.

Vill förebygga eventuella invändningar: Naturligtvis är laddstolpar för elbilar inte ett substitut för en väl utbyggd kollektivtrafik. Båda behövs. Vi måste kunna hålla flera tankar i huvudet samtidigt. Alla kan inte åka buss.

Många tror jag skulle våga ta klivet bort från fossilt bränsle i sina bilar om de känner trygghet i att kunna ladda både hemma och på jobbet. För det är ju där som bilen mestadels står stilla under längre tid.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s