Kirunaborna är ett beundransvärt folk

Fascinerande med flytten av Kirunas centrum. Men det är verkligen så: Utan gruvan, inget Kiruna. Staden växte upp kring gruvan. Så flytten handlar om stadens fortlevnad.

Mitt andra jobb som läkare hade jag i Kiruna. Ett kort vikariat på 4 månader. Det var väldigt fascinerande, och klart mer exotiskt för mig som skåning än det första jobbet som läkare i Danmark. Där kunde jag ju i alla fall tala det lokala tungomålet.

I Kiruna talades det samiska, finska, meänkieli (tornedalsfinska) och svenska. I den ordningen. Svenska talades mest i kontakter med myndigheter och sjukvård. Jag var i en invandrad minoritet, som sörlänning. När jag i Danmark sade att jag kom från Malmö var standardsvaret: ”Jaja, men så er du jo halvdansk.” (Ett klart gott betyg, för den som undrar)

Det är lätt att tycka om de fåordiga Kirunaborna, det karga men vackra landskapet och det speciella ljuset där uppe. Även så här 20 år senare. Därför är det kul att på avstånd följa stadens nya stora projekt. För att kunna finnas som stad.

De är värda vår beundran, Kirunaborna. Tänk bara vilka reaktioner det skulle väcka politiskt om man ville flytta centrum i din hemstad.

Flytta centrala Uppsala, liksom… där folk rasar över dekorationer på ett elverk… 😭😭

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s