Litteraturprojekt att läsa nobelpristagare

På nyårsdagen satte jag upp ett mål om att jag ska ha läst någonting av varje nobelpristagare i litteratur. Det målet tror jag mig inte om att hinna nå redan under detta år. Vi får se hur lång tid det tar.

Min känsla var att jag hade läst väldigt få litteraturpristagare. Vid en närmare genomgång av samtliga pristagare visar det sig att jag redan har läst eller sett tio stycken:

 • Henryk Sienkiewicz – Quo vadis?
 • Selma Lagerlöf – Gösta Berlings saga
 • Sigrid Undset – Kristin Lavransdotter
 • Thomas Mann – Tonio Kröger (på originalspråk)
 • John Galsworthy – Förmöget folk
 • Herman Hesse – Demian (på originalspråk)
 • Heinrich Böll – Die verlorene Ehre der Katharina Blum (tysk film, med svensk text)
 • William Golding – Flugornas herre
 • Dario Fo – Vi betalar inte! (på Teater 23 i Kirseberg, Malmö)
 • Doris Lessing – The Golden Notebook

Eftersom jag tycker om att göra listor, och bocka av från dem, så har jag gjort en lista över samtliga pristagare, i kronologisk ordning. Allt eftersom fyller jag på med verk som jag gärna vill eller som verkar rimliga att läsa. T ex skulle det ju vara häftigt att läsa Michail Sjolochovs Тихий Дон (Stilla flyter Don), men även i svensk översättning känns fem band lite övermaga. Kanske rimligare att läsa novellsamlingen Den azurblå stäppen och andra noveller?

Det har gått knappt en vecka sedan jag satte upp målet, och under denna vecka med mest ledighet har jag lagt följande pristagare till listan:

 • Rudyard Kipling – ett antal dikter, men jag tänker mig även att läsa romanen Kim
 • Rabindranath Tagore – Mashi och andra berättelser
 • Ivan Bunin – fem dikter i svensk översättning, ur antologin Rysk dikt som jag har i bokhyllan (I åkerfältens dunkel; Plejaderna; Det hade sakta mörknat; Den lugna blicken; Midnatt)
 • T S Eliot – Det öde landet (i svensk översättning, med extensiv notapparat), De fyra kvartetterna (en av dem översatt av Artur Lundkvist, definitivt en översättare som jag kommer att hålla ögonen efter 😍)
 • Jean-Paul Sartre – Självporträtt (men jag tänker mig nog att även läsa Orden)
 • Samuel Beckett – I väntan på Godot
 • Joseph Brodsky – tre dikter i svensk översättning, ur samma antologi Rysk dikt som nämndes ovan (Dido och Aeneas; Litauiskt divertissement; York)
 • Tomas Tranströmer – diktsamlingarna Sorgegondolen och Fängelse
 • Bob Dylan – dubbelskivan The Essential Bob Dylan (läst sångtexterna parallellt med att jag lyssnade på dem) + Sara Danius bok Om Bob Dylan

Just ny lyssnar jag på Hemingways The Old man and the Sea och har Kazuo Ishiguros bok Never Let Me Go! på nattduksbordet. Efter det väntar Olga Tokarczuks Löparna och John Steinbecks The Pearl. Inför min resa till adriatiska kusten i april lär jag se till att ha läst Ivo Andrić Bron över floden Drina.

Jag vill påpeka att jag inte har någon systematik i vilken ordning jag läser dem. Först har jag gått igenom vad jag redan har hemma i bokhyllan, kollat vad som finns i Bookbeat, sedan kollat på antikvariat.net och Bokbörsen för att komplettera en del. Nu ligger det en rätt rejäl hög med böcker i mitt arbetsrum. Och den högen kommer att växa de närmaste veckorna. Vi får se i vilken ordning jag läser dem.

Mina intryck av böckerna jag läst är att författarna har en fin förmåga att skildra det mänskliga tillståndet. Vem är vi människor? Varför gör vi som vi gör? Drivkrafter, konsekvenser, förmåga och oförmåga att hantera det som händer i ens liv, antingen på grund av ens egna handlingar eller som konsekvens av andra människors handlingar. För mig är det vad stor litteratur handlar om. Sådant som står sig över tid. Inte bara sådant som säger något främst om författaren själv. Sådant tråkar ut mig. Sådant lyssnar jag hellre till i förtroende.

Jag återkommer kanske med rapporter längs vägen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s